Навіщо з міністрів роблять бізнесменів?

Нещодавно за високопосадовцями закріпили реалізацію низки інвестиційних проектів. Більше того, внесено пропозицію їх заохочувати за успішне залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ). Але чи принесе дане нововведення належний ефект, поки сказати складно.  Опитані експерти налаштовані скептично.

Решили сделать ремонт? Renovering Stockholm ремонт квартир и домов.

Вперше дана ініціатива була озвучена Олександром Лукашенком у травні під час послання білоруського народу і Національним зборам. Він доручив кожному члену уряду, головам облвиконкомів і Мінміськвиконкому взяти під особисту відповідальність реалізацію декількох проектів, під які залучаються прямі інвестиції. Втім, за задумом, члени уряду і губернатори повинні почати цей процес першими, згодом така практика повинна перейти вниз по “вертикалі” влади – на голів районних та міських виконавчих комітетів. “Це повинні бути проекти, кардинально змінюють виробничий вигляд нашої країни. Коли перша особа міністерства або регіону буде вести конкретний проект, то набагато краще побачить проблеми, з якими стикається інвестор”, – резюмував глава держави.

Літо пішло у міністрів на розподіл інвестпроектів, які вони візьмуть під особистий контроль. За кожним з них закріплено по одному, а то й по кілька підприємств. Відповідне рішення міститься в постанові Ради міністрів № 841. У більшості випадків простежується одна тенденція – як правило, за високопосадовцями закріплено одне проблемне (збиткове) держпідприємство і один перспективний інвестпроект.

 

Що кому

Всього 48 чиновників отримали розподілу. Ми вибрали 16 найбільш примітних з них на наш погляд. З повним переліком можна ознайомитися тут.

Найбільша кількість проектів закріплено за прем’єр-міністром. Михайло Мясникович відповідатиме за хронічно збиткове “Барановицьке виробниче бавовняне об’єднання” і разом з тим курирувати проекти з організації виробництва китайських автомобілів (“Белджі”), засобів гігієни (“БелЕмса”), деревообробного комплексу (“Вакару Мяденос Груп “) і промислове вирощування риби, а також будівництво торгово-логістичного центру (” ІнтерСтройпорталПлюс “).

Перший віце-прем’єр Володимир Семашко взяв під особистий контроль “Камволь” і “Оршанський льонокомбінат”. Також він буде курирувати будівництво атомної електростанції в Білорусі.

За віце-прем’єром Анатолієм Калініним закріплені “Доломіт” і “Граніт”, реалізація проекту з комплексного розвитку “Оршанського авіаремонтного заводу”, який нещодавно перейшов під контроль білоруських та українських інвесторів.

Другий віце-прем’єр Михайло Русий буде відстежувати діяльність “Оршанського м’ясоконсервного комбінату” та реалізацію інвестпроекту з переоснащення виробництва на СТОВ “Белсир”.

“Несвижский завод медичних препаратів” закріплений за віце-прем’єром Анатолієм Тозік . Також він візьме під особистий контроль створення Китайсько-Білоруського індустріального парку.

Міністру культури Павлу Латушко, крім кіностудії ” Білорусьфільм “, доведеться курирувати будівництво заводу полімерних матеріалів на території Дзержинського району компанією ” Евіпак Індастріз “.

Міністру інформації Олегу Пролесковскій ввірена ” Міноблсоюзпечать “ і модернізація виробничих і складських потужностей компанії ” Інгман морозиво”, який віднедавна входить до концерн Unilever.

За міністром закордонних справ Володимиром Макєєв закріпили національного авіаперевізника ” Бєлавіа “ і організацію виробництва залізничного та міського електричного транспорту за участю ” Белкоммунмаш “ і швейцарського гіганта Stadler.

Міністру освіти Сергію Маскевіча довірили підприємство ” Актив БГУ “ і будівництво торгово-розважального комплексу ” Гулівер “.

Міністр промисловості Дмитро Катеринич буде курирувати заводи ” Візас “ і ” Проммашремонт “, а також модернізацію ливарного і механообробного виробництва на ” Бобруйском машинобудівному заводі “, який віднедавна належить російському ” ГИДРОМАШСЕРВИС “.

За міністром з податків і зборів Володимиром Полуянов закріплений ” Моніторинговий центр по гральному бізнесу “ і будівництво власного науково-виробничої будівлі на території ПВТ компанією EPAM Systems.

Міністр праці та соціального захисту Маріанна Щоткіна відповідатиме за ” Контакт-Бобруйськ “ ГО ” БелТІЗ “ і введення в експлуатацію комплексу громадського харчування в новому багатофункціональному центрі “Замок” по пр. Переможців, який здає в експлуатацію ” Тютюн-інвест “.

У міністра економіки Миколи Снопкова вибір припав на ” БелВТІ “ і промислову розробку Петриківського родовища калійних солей, інвестором за яким закріплений “Білоруськалій”.

Міністр оборони Юрій Жадобін разом з “Трайпл” будуватиме житло для військовослужбовців та об’єкти для армії.

Голова Гродненського облвиконкому Семен Шапіро відповідальний за Скидельський цукровий комбінат і будівництво деревообробного заводу “Кроноспан” в Сморгони.

Губернатор Могильовської області Петро Рудник буде курирувати проекти на ” Могильовхімволокно “ і організацію виробництва меблів литовською компанією ” Мебелаін “.

Для чого

У співголови Республіканської конфедерації підприємництва Володимира Карягина двояке ставлення до даної ініціативи. З одного боку, він вважає, що чиновники зможуть самі відчути ті складнощі, з якими стикається інвестор при роботі в Білорусі в цілому і з держорганами зокрема. “Інвестору в Білорусі, щоб почати реалізацію проекту, потрібно отримати масу узгоджень. Більш того, це часто виливається в додаткові вимоги і витрати”, – говорить він. Разом з тим глава бізнес-союзу стверджує, у багатьох розвинених країнах держсектор такими питаннями не займається. “Головна роль держави полягає у створенні чіткого та прозорого інвестиційного законодавства”, – зазначає він.

Економіст Ярослав Романчук більш категоричний у своїх оцінках. Він вважає, що “постанова № 841 остаточно стирає межу між держслужбою і комерційною діяльністю”. “Вертикаль влади упорядоченно вбудовується в бізнес. Про конфлікт інтересів автори та ідеологи цього документа не подумали або просто його проігнорували. Навряд чи можна припустити, що така центральна тема була обійдена увагою Лукашенко. Очевидно, таке кураторство держчиновників є частиною тієї плати за лояльність, на яку вимушений був піти вище керівництво країни “, – відзначає він.

Білоруський інвестбанкір вважає, що “все це зроблено для галочки, не більше того”. “Надійшла команда – її виконали. Я читав [в” БелГазете “] припущення [економіста Ярослава] Романчука. Але там є лише кілька проектів, де, можливо, дійсно інтереси бізнесу і чиновників перетинаються. Решта явно не більш ніж додаткове навантаження для міністра “, – вважає він.

За що

 

Варто відзначити, що незабаром після виходу постанови міністр економіки Микола Снопков виступив з ініціативою про преміювання керівників держорганів за залучення прямих іноземних інвестицій. “Мінекономіки пропонує повернутися до питання про впровадження системи преміювання керівників держорганів за залучення прямих іноземних інвестицій у розмірі 0,1% від суми ПІІ за фактом їх залучення”, – заявив він.

За словами міністра, основний приплив прямих іноземних інвестицій на чистій основі забезпечується юрособами без відомчої підпорядкованості. За січень-серпень 2012 року на їх частку припало 89% ПІІ на чистій основі. “Це ще раз говорить про те, що органи держуправління і облвиконкоми НЕ перебудувалися на пошук зовнішніх джерел розвитку”, – констатував керівник Мінекономіки.

На який гонорар може розраховувати міністр підрахувати не складно. Якщо взяти за основу середньостатистичний проект вартістю 40 млн доларів (як правило, створення нового виробництва), то вийде, що бонус покладається в розмірі 40 тис. Доларів. Ймовірно, в уряді пам’ятають невдалу затію з продажу акцій п’яти ВАТ, коли на безоплатній основі запросили інвестагентов і ті не виявили особливого завзяття. Тому зараз запропоновано мотивувати міністрів, яких, мабуть, додаткова громадське навантаження також не сильно надихнула. “Можливо, законодавчо затвердять, хоча я сумніваюся, заохочення чиновникам за залучення інвестицій, – говорить інвестбанкір. – З одного боку, все буде прозоро, як би зникає корупційна складова, з’являється легальна зацікавленість міністра, з іншого – міністру вигідно взяти під опіку кілька проектів і, по суті, відійти від своїх безпосередніх функцій “. “На жаль, в Білорусі постійно винаходять велосипед. Міністри повинні займатися своїми справами, бізнесмени – своїми”, – підсумовує він.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>